För aktuell info, tips om isar, ledarledda turer, spontana turer m.m. se våra sociala kanaler: Facebookgruppen: "Skridskoklubben.se-SLSK" eller Medlemssidan: laget.se/SLSK 
 

Ledarledd tur 19 november
På söndag den 19 november blir det en ledarledd tur på skridskor för både SLSK och Friluftfrämjandets medlemmar. Vi samlas kl 09.00 på parkeringen mellan restaurang Marite och Badhusparken för samåkning i bilar till isen ca 3-4mil bort. Vi räknar med att vara tillbaka senast kl 16.

Ta på och med utrustning: ryggsäck, grenrem, komplett ombyte tätt packad, isdubbar, kastlina, ispik/stavar och glöm inte matsäcken. Rekommenderar även hjälm och knäskydd. Det brukar bli en tur på ca 2-4 mil med små pauser och en längre lunchrast. Vi vill att man har skridskovana för denna tur. Vi kommer kunna dela upp oss i två grupper med olika tempo.
Ledare blir Jonas Dahlgren, Andreas Höglund, Per Sonnvik mfl.. 

Anmök dig på https://forms.gle/CbsMX7xcVvDrXhEA9

Praktisk del av iskunkapskursen 23/24
Vi kommer köra en praktisk del av iskunskapskursen den 18 november på sjön Näkten. Ledare blir Jan Molde och Jonas Dahlgren. Samling 09.00 vid Marité.

Årsmöte och iskunskapskurs 2023
Hej och välkommen till årsmöte 2023 med Storsjöns långfärdsskridskoklubb (SLSK) torsdag 19 oktober klockan 18.00-18.45 i sal F234 (det så kallade Ridhuset) på Mittuniversitetets campus. Ingång via glasgången Hus G på Pedagogens väg. Ingen anmälan behövs, men du behöver vara medlem för att ha rösträtt.
Dagordning, verksamhetsberättelse och årsredovisning bifogas här under.

Bli medlem för säsongen 23/24 
From denna säsong har vi nya rutiner för betalning av medlemsavgiften. Du som varit medlem sedan tidigare är automatiskt inlagd i vårt nya medlemsregister och kommer att få en faktura på mejlen skickad via laget.se. Avgiften är 200 kr/person eller 250 kr/familj för kommande säsong. Avsändare för fakturan kommer att vara SLSK Storsjöns Skridskoklubb via Billogram. Frågor om fakturor och eventuella felaktigheter mejlas till skridskoklubben@gmail.com 
Nya medlemmar skapar en användare på vår sida laget.se/SLSK . Nya medlemmar mejlar också till vår mejladress skridskoklubben@gmail.com för att komma med i vårt medlemsregister och få en faktura.

Efterlysning: Vill du bli suppleant?
Styrelsen behöver förstärkning i form av en suppleant. Vill du vara med och skapa en välfungerande skridskoklubb som arrangerar härliga skridskoturer? Mejla till skridskoklubben@gmail.com eller kom till årsmötet och prata med någon av oss i styrelsen. Det handlar om ca fem möten per år. Några är fysiska och några är digitala. Man får inget betalt, men vi har roligt, vi möjliggör för oss själva och andra att komma ut på trygga och trevliga skridskoturer – och om årsmötet så beslutar får vi även en trevlig kväll på restaurang som avslutning på säsongen.

Iskunskapskurs
Direkt efter årsmötet hålls en utbildning i iskunskap.
Den börjar 19.00 i samma sal som årsmötet. Avgiften är 100kr med swish på plats. 
Mejla skridskoklubben@gmail.com med din anmälan!

Varmt välkommen önskar styrelsen!


// Styrelsen SLSK, 2023-10-01

Ny medlemssida för storsjöns långfärdsskridskoklubb 
SLSK Storsjöns LångfärdsSkridskoKlubb inför from denna säsong nya rutiner för betalning av medlemsavgiften. Du som finns i vårt medlemsregister kommer att få en faktura på mejlen skickad via laget.se. Avsändare av fakturan kommer att vara SLSK via Klientmedel Billogram AB. Det blir därför viktigt att du i framtiden meddelar oss om du byter mejladress. Medlemsavgiften kommer även denna säsong att vara 200 kr för enskilt medlemskap och 250 kr för familjer. Vi inför den nya rutinen för att förenkla och förbättra hanteringen av vårt medlemsregister och avgifterna. Vid frågor och ev felaktigheter på fakturorna kan du tills vidare mejla till skridskoklubben@gmail.com.
Nya medlemmar mejlar också till vår mejladress för att komma med i vårt medlemsregister och få en faktura.
 https://www.laget.se/SLSK
// Styrelsen SLSK, 2023-10-01

Praktisk del av iskunkapskursen 
Dagens iskunskapskurs 18 december lockade ut 38 personer på isen. Vi åkte på Brunflovikens fina is från Östersund mot stranden vid Slandrom. Mestadels ca 10 cm tjock kärnis täckt av ett tätt lager med frostrosor. Kanske väl tjock is för en iskunskapskurs, men som tur var spärrades vår väg av en råk som vi försiktigt fick ta oss över. Vi hittade också lite svaga partier vid strandkanten som också de gav god övning. På bilderna syns också hur vi tränar på att använda våra kastlinor. En innehållsrik halvdag på isen blev det. Tack alla för trevligt sällskap!

Iskunskapskurs
Hur ser en säker is ut?
Vad behöver jag för utrustning för att åka säkert på naturisar?
Kom och få kunskap och inspiration av SLSK:s erfarna ledare Jan Molde och Per Sonnvik.
Tisdag 22 november kl 19.00 i gamla Tingshuset.
Efter teorikvällen blir det också en praktisk del på is när tillfälle ges. Läs mer om anmälan och pris i vårt informationsblad.

Årsmöte!
Välkommen till årsmöte med SLSK tisdag 22 november klockan 18.00-18.45 i Tingssalen, gamla Tingshuset.
Ingen anmälan krävs till årsmötet. Dagordning

Klubbtur Mosjön & Greningssjön 19 november
Vi var 23 personer som inledde med ett varv runt Mosjön. Några hade annat att göra på eftermiddagen, men 18 av oss fortsatte därefter till Greningssjön. En sådan tur vi hade! Den svarta fina glansis som några av oss ledare spanat in igår och som då var för tunn att åka på, var nu fullt bärig. Lite gråmulet och kallt var det, men efter att vi fikat och fått upp värmen igen kunde vi njuta av isen i fulla drag. Bilden är tagen i norra delen av Baksjön, dit vi tog oss efter några hundra meters promenad från själva Greningssjön.

                
Från tidigarer säsonger

Iskunskapskurs, praktisk del
Den praktiska delen av iskunskapskursen kommer att genomföras redan i morgon, lördagen den 20 november. 2021
Samling kl 10.00 på parkeringen mellan restaurang Marité och Badhusparken för samåkning i bilar till isen. 
Ta med all den utrustning vi pratat om på kursen och glöm för all del inte matsäcken.
 
Väl mött!
 
Janne Molde
072 585 28 49
 
PS
Idag kom det lite blötsnö på de sjöar vi tänker åka på. Inte mer än att man kunde se skiftningarna i isen genom snön och att det var fullt njutbart att åka. Prognosen säger att det ska vara plusgrader hela natten.. Vi kan därmed hoppas att snön smälter bort eller åtminstone inte ställer till med mer problem än idag. Men - skulle prognosen slå fel och vi får minusgrader i  natt där vi tänker åka så kan dessa isar vara förstörda för skridskoåkning denna gång. Så är det ju med skridskoåkning;  vi vet aldrig riktigt vad som väntar oss!
DS
 

Iskunskapskurs
Välkommen till iskunskapskurs måndag, 15 november 2021, kl 19, i gamla Tingshuset.
Under kursen får du lära dig att bedöma is och vilken utrustning du behöver för att åka säkert på naturisar.
Kursen består av en teorikväll och därefter en dag på is så snart tillfälle ges.
Lärare är Jan Molde samt Per Sonnvik från skridskoklubben.
Läs mer om anmälan, plats och kostnader här (pdf)!

 

Ledarledda turer?
Titta här, i Iskontakten eller på Facebook efter turer som planeras i klubbens regi.

När väder och isar tillåter ordnar klubben ledarledda turer. Oftast någon av helgdagarna men ibland även andra tider. Vi meddelar på Iskontakten som finns på denna hemsida, i vår Facebook-grupp "Skidskoklubben.se-SLSKsamt ibland också via e-post när tur planeras. Oftast blir det på ganska kort varsel. 


Förbättra din skridskoteknik
Är du intresserad av att förbättra din skridskoteknik? Då är du välkommen till Isovalen Campus Östersund, ONSDAG 17 februari kl. 19.00.
Alf Hurtig, Castor, lär oss mer skridskoteknik.
Samling vid någon av grillplatserna - finns numera en på varje långsida av Ovalen.
Välkomna!
 

Klubbtur Storsjön 9 januari
Dagens klubbtur blev delad i två grupper. Totalt var vi 35 åkare. Kanske klubbrekord!
Den stora gruppen, som inte hade så bråttom, hann med nästan 3½ mil under den kyliga (-16) men otroligt vackra lördagen. Vi lade ut från parkeringen på Bynäset och åkte tillsammans ut till Åsön, där grupperna valde olika vägar. Den långsammare gruppen, med 25 deltagare, tog riktning mot den västligaste av Utöarna, som vi rundade och vände österut. På en av Utöarna blev det fikapaus. Från den rundade vi sydspetsen av Verkön och fortsatte Norrut för att sedan svänga öster och via Tjalmarsundet och Kungsgårdsviken avsluta turen. Vi var åter på Bynäset precis innan vinden tog i...

loading...

Skridskoteknik 29 december
Cirka 15 medlemmar trotsade vädret och deltog på teknikkursen på Ovalen denna dag.
Alf Hurtig, IF Castor, gav oss grundläggande kunskaper i skridskoteknik.
Tanken är att vi ska ha ytterliggare en kurs en helg i januari om intresse finns. 

loading...

God Jul och Gott Nytt År
alla skridskoåkare!

Klubbtur på Ånnsjön 15 december 
Vi var 10 förväntansfulla skridskoåkare som samlades vid Östersunds hamn kl 08.00 för en gemensam klubbtur till och på Ånnsjön.

Under den 15 mil långa bilfärden till Handöl snöade det lätt och vi undrade hur dagen skulle utvecklas. Kl 10.45 stod vi alla på isen strax öster om Bunnernäset vid Ånnsjöns södra del.  Snöfallet hade upphört och vi möttes av svart fin is med glesa tunna snöfält på.

Vi skrinnade nordostvart på den fina isen. I höjd med Järpön mötte vi äldre skrovlig, men fullt åkbar, stöpis. På den åkte vi vidare till Rekåns mynning. Vi fortsatte på Rekån som vi följde ca två km på jämn fin is under några cm snö. Det var spår av flera åkare före oss. Dessutom spår av Lo i snön! Strax före Rekåstugan mötte vi öppet vatten. Där tog vi fikapaus innan vi vände om.

När vi kom ut på Ånnsjön igen hade molnen spruckit upp och vi kunde njuta av både Bunnerfjällen och Snasahögarna i fonden på vår återfärd. Dessutom hade vinden vänt så att vi fick svag medvind även på tillbakavägen. Man ska ha riktig tur ibland.

Vi tog vägen mellan Järpön och Granön denna gång. Ganska grov och skrovlig stöpis där. När vi närmade oss den södra delen av sjön mötte vi den fina isen igen och vi satte kurs mot Bränna innan vi var tvungna att vända åter mot bilarna innan skymningen. 

En riktigt fin och trevlig tur om dryga 2,5 mil summerade vi innan vi skildes åt för färden hem till Östersund.

loading...

Sundsjöntur 13 december
Totalt var vi tretton skridskoåkare från klubben som följde med på en luciatur på Sundsjön. Trots att det hade kommit någon cm snö under natten så varken bromsade eller styrde snön och vi fick en njutbar tur runt sjön på totalt 31 km.

Iskunskapskurs den 12 december 2020
Den 12 december hölls ännu ett praktiskt avsnitt av höstens iskunskapskurser. Vi var 16 personer som åkte på Singsjön och sjöarna därikring. Ett tunt lager snö täckte isen som var bortemot en dm tjock. Inga idealiska förutsättningar för iskunskap, men vi letade upp både svaga och öppna partier i olika sund och åar. Där gällde det att använda sina pikar för att hitta säker väg fram. Vi provade också våra kastlinor och övade tekniker för motvindsåkning. Motvinden fick vi låtsas, det blåste nästan ingenting. Men mest av allt njöt vi av den härliga åkningen, av den fina naturen kring Singsjöns sjösystem och av trevliga samtal med våra färdkamrater.

Ottsjön 6 december
Vi var 23 personer som samlades redan kl 08.00 vid vår vanliga samlingsplats vid Östersunds hamn. De isar som låg i Östersunds närområde hade nyligen blivit översnöade så vi riktade våra blickar längre västerut. Turen gick till Ottsjön varifrån vi fått rapporter om fina isförhållanden.  När vi steg på isen nedanför Ottsjö by denna gråmulna morgon konstaterade vi dock att det fallit någon millimeter snö under natten.  Men under denna vita millimeter fanns den svarta fina glansisen kvar. Vi tog kurs mot sydost och Vålåns mynning och följde sedan ån uppströms en dryg halvkilometer. Svåråkt på slutet med en del överis. Vi vände om och satte kurs mot Ottsjöns nordvästra ände. Växlande förhållanden med bitvis lite mer snö och bitvis riktigt fin blankis. Vi följde Skärrån upp till bron där vi tog en välförtjänt fikapaus.  Därefter fortsatte färden uppströms en bit tills isen tog slut. Speciellt att få glida fram på skridskor i denna fjälldal. Under återfärden fick vi känna på riktigt fjällväder med hård motvind en stund. Kämpigt. Snart vred dock vinden så att vi fick den från sidan och efter ytterligare en stund mojnade det. Då hade vinden blåst bort det tunna snötäcket från isen.  Inget ont som inte har något gott med sig. När vi kom fram till vår utgångspunkt vid sjöbodarna nedanför Ottsjö by var det lugnt igen och molnen hade skingrats så att vi såg alla fjälltoppar runt sjön. En fin tur om cirka 2,7 mil var till ända.

loading...

Klubbturen 29 november
Efter att vi först samlats i hamnen i Östersund åkte vi i en karavan med bilar 6 mil till Greningssjön. Totalt var vi 31 personer som samlades där vid 10-tiden när det var minus 14 grader. Väderprognosen stämde och vi fick sol och knappt någon vind. Deltagarna delades ganska snart upp i en snabbare och en långsammare. Båda grupperna åkte på Greningssjön, Flärken, Baksjön och en bit in på Erlandssjöån. Den snabbare gruppen åkte även på Halasjön och på Långtjärnen.  
Isarna var mycket stabila, njutbara och minnesvärda. 

loading...

Iskunskap, den praktiska delen

Det var 25 lyckliga som i lördags, 28 nov, avslutade iskunskapskursen med praktikdelen på Mosjön denna soliga och krispiga lördag.  7 cm is så nästan för säkert för utbildning men ett tunt inlopp och flödande vatten vid utloppet kunde höja adrenalinet lite.

loading...
Skridskonätet
Skridskonätet är en ideell förening vars syfte är att underlätta spridningen av isinformation och annan information rörande långfärdsskridsko mellan medlemmarna i de långfärdsskridskoklubbar som är med i Skridskonätet. Målet är att medlemmarna ska kunna göra fler, roligare och säkrare skridskoturer. Skridskonätet har för närvarande medlemsklubbar i Sverige, Finland, Nederländerna, Norge, USA och Tyskland.
 
Storsjöns långfärdsskridskoklubb har efter önskemål från medlemmar beslutat att gå med som medlem i Skridskonätet.
Som medlem i SLSK får du en personlig inloggning för möjlighet att både lägga in information om isar och egna turer samt att ta del av andras information om aktuella isar.

Om det finns önskemål om en genomgång/kurs i hur man använder skridskonätet, lägger in tex färdrapporter och isobservationer så finns den möjligheten. Anmäl då ditt intresse till skridskoklubben@gmail.com.

Klicka på länken för mer information och inloggning: Skridskonätet

Bra inslag i SVT
Vår egen is-guru Janne Molde på SVT. 
Tydligt och pedagogiskt!
Se inslagen här (öppnas i nytt fönster)!


Iskunskap på Storsjön
Några dagar in på det nya året blev så äntligen iskunskapskursens praktikdel av. Tio åkare plus ledaren Janne började blåsigt i Kungsgårdsviken med att träna att åka i motvind och sedan att rädda med lina. I stark sidovind åkte vi till Andersön för lunchfika i sol.
På väg till Vallsundet behövdes knappt några skridskoskär med vind i ryggen. Några chaufförer hämtade bilarna och övriga avlutade turen på fin svartis ner till Frösöstrand.

loading...

Iskunskapskurs
Välkommen till iskunskapskurs tisdag 12 november 2019, kl 19, på Campus/Miun.
Under kursen får du lära dig att bedöma is och vilken utrustning du behöver för att åka säkert på naturisar.
Kursen består av en teorikväll och därefter en dag på is så snart tillfälle ges.
Lärare är Jan Molde från skridskoklubben.
Läs mer om anmälan, plats och kostnader här (pdf)!

Välkommen till årsmötet 12 november 2019
Hjärtligt välkommen till Storsjöns långfärdsskridskoklubbs årsmöte tisdag, 12 november, kl 18.15, se kallelse/dagordning här.
Årsmötet kommer att vara på Campus Östersund, byggnad G. Klicka här för att se karta över Campus-området.

Direkt efter årsmötet har vi, traditionsenligt, vår iskunskapskurs. Mer information om detta kommer inom kort.
 
Välkommen!
 
/Styrelsen

Äldre artiklar

Plurrningsövning, lördag 23 februari
Har du någonsin funderat på hur det skulle kännas att hamna i vattnet? Hur kallt blir det? Flyter jag med hjälp av ryggsäcken? Kommer jag åt isdubbarna? 
Nu har du chansen att prova hur det skulle vara!


Lördag, 23 februari, bjuder vi in våra medlemmar att delta i en organiserad plurrningsövning i Badhusparken.
Ta med full utrustning, d v s packad ryggsäck, isdubbar mm enligt utrustningslistan för skridskotur.
Vi samlas vid sjöbodarna/vinterbadet kl 12.

Efter doppet finns möjlighet till bastu och omklädning vid ”Vinterstaden” fram till kl 14.
Ta med torrt ombyte, badkläder för bastun, handduk samt något varmt att dricka efter badet.

Ingen anmälan behövs.

Välkomna!

Teknikkurs, tisdag morgon, 22 januari

Nyspolad is på Ovalen, vindstilla och fullmåne!
 
Vi blev nästan nio personer (sen ankomst pga. tåget) som övade köttbulle och flygplan i arla morgonstund. Vi landande i mjukt i knäna och skulle använda de starka låren för komma ner lite i position.
Vi fick många suveräna övningar och praktiska tips av skrinnaren Stina Ravald för att slipa vår skridskoteknik.
Skjut åt sidan med sträckt vrist när du tar skäret och pendla framåt med motsatt arm och bakåt med den andra så inte kroppen vrider åt sidan, var några. :-)

 

Skridskotur, söndag, 16 december
Söndagen den 16 december deltog åtta personer i klubbens gemensamma tur på Locknesjön. Vi steg på isen vid Haxäng och åkte söderut i motvinden. Fin svart kärnis som oftast var 7 – 10 cm tjock under ett lager vacker rimfrost. En bit söderut, ungefär mellan Döviken och Tramsta, var en gräns mot nyare tunnare, men ändå fullt bärig, is. Vi fortsatte söderut och rundade Börön innan vi vände tillbaka i en härlig medvind.. Även om rimfrosten gjorde att vi inte kunde njuta av den fina sikten i Locknesjöns klara vatten hade vi en verkligt fin och trevlig tur!

Skridskotur, lördag, 1 december
Årets fjärde ledarledda tur gick via Mosjön till Flärkån och lilla tjärnen Storflärken. Träden skyddade oss från vinden och vi åkte på svart is täckt av smältvatten. Några av oss 13 på färden fick se en bäver simmandes under isen (!) och vi räknade till otalet bäverhyddor. Vi fikade på udden vi gick över för att komma vidare. Skridskoklubben hoppas på en ny tur nästa söndag. Kylan kommer men det kan också komma snö under veckan. Håll utkik på Iskontakten och i mejlen.


Månskenstur, torsdag, 22 november
Den 22 november hade klubben bjudit in till en månskenstur. 23 personer hörsammade inbjudan och njöt av Mosjöns fina is i fullmånens sken.
 

Iskunskapskurs, lördag, 24 november
Den 24 november genomfördes den praktiska delen av de iskunskapskurser som inleddes med att två grupper haft en teorikurs veckan innan. Ett tjugotal personer skrinnade runt på Lilla och Stora Tubäcken, Singsjön, Baksjön och Ärtersjön. Där fanns tillfälle att studera både in- och utlopp, smala sund, åar och nyss igenfrusna vindbrunnar. Två fikapauser i solen hann vi också med denna dag.
 

Vad lärde vi oss av att plurra kontrollerat?
Vad lärde vi oss av att plurra i Badhusparken februari 2018?
Att även plurrning kan vara en trevlig aktivitet under ordnade former och att ull är bäst närmast kroppen även när man är plaskblöt. Och att ryggsäcken ÄR en bra flytväst!

loading...

Var är isen?
Vet du en sjö som går att åka på, eller söker du tips om bra isar?
Kolla in vår facebookgrupp.

Och lägg upp dina observationer på skridskonätet: https://www.skridsko.net/
 

Bli medlem!

Ett medlemsskap för säsongen 2023/2024 kostar endast 200 kr/person 

Läs mer »


Ledarledda turer

Här kan du läsa mer om hur våra turer går till samt vad som förväntas av dig som deltagare.
Läs mer »

Senaste nyheter