Skridsko och bindning

En långfärdsskridsko består av en skena av metall och en fotplatta av aluminium eller karbon/glasfiber. Skenan är några centimeter hög för att skridskon inte ska bromsas, om det ligger ett snölager på isen. För bra åkning ska du se till att ha slipade skridskor (se länk uppe till höger på sidan om sliptips).

Längden på skenan ska, som tumregel, vara samma antal centimeter som din skostorlek plus sju centimeter. Långfärdsskridskor finns i längder mellan 38 och 55 centimeter.

Det finns flera olika typer av bindningar. Den enklaste typen består av en kloss framtill och en rem baktill, som du spänner över skon. Det finns också snabbindningar (som på slalomskidor) och bindningar som passar längd- och turåkningspjäxor (SNS och BC).

Fördelen med en mer avancerad bindning är att det blir lättare att sätta på/ta av skon och att den sitter stadigare. Vill du åka fort kan du prova att åka med lös häl om du har BC- eller SNS-bindning.

En viktig detalj för åkningen är att sko sitter både stadigt och rätt på skridskon. Skon ska sitta på skenan, så att foten, från en linje mitt på hälen till mitt emellan stortån och andratån, är placerad längs skenans mittlinje.

Alla åkare har sin individuella stil, varför du kan variera denna grundinställning om du vill prova dig fram.

Priset på långfärdsskridskor varierar fr 350 upp till 1900 kronor.