Vad är en isjakt?

ISJAKT, ett sätt att segla på vintern. Friheten att åka på spegelblanka sjöar med en hastighet upp mot 100 km/tim. Isjakten seglar även på sin egen fartvind, vilket ger en fart kring tre gånger vindhastigheten. Att segla isjakt känns som att flyga lågt, åka motorcykel utan motorljud och att segla, allt på samma gång. Det är sånt som kallas livskvalitet.

 

En isjakt har tre medar av stål. En med fram eller bak för styrning och två medar på en tvärplanka som är placerad mitt för segelcentrum. De medarna stagar upp isjakten och hindrar avdriften på samma sätt som kölen gör på en segelbåt.

 

Den vanligaste isjakttypen är DN-jakten som finns i 10 000 exemplar i världen. Den är 3.5 m lång och har 6.5 m² segel, den plockas isär på 10 minuter och kan transporteras på bilens skidställ. I garaget tar den minimal plats upplagd på några hyllkonsoller eller upphängd i taket över bilen. Du bygger den sjäv efter ritning eller köper den komplett eller i olika former av halvfabrikat eller byggsatser . Det finns att köpa beslagssatser, segel och kapell. För en del är halva nöjet tillfreds-ställelsen att bygga jakten själv, medans andra köper färdigt för att snabbt komma ut och tävla eller nöjessegla.

 

Övriga isjakter finns i alla storlekar från den enkla Isabella med vindsurfingsegel till stora tyngre isjakter förande 100 m² segel och  8 passagerare.