Skridsko och bindning

En långfärdsskridsko består av en skena av metall och en fotplatta av aluminium eller kolfiber/glasfiber. Skenan är några centimeter hög för att skridskon inte ska bromsas, om det ligger ett snölager på isen. För bra åkning ska du se till att ha slipade skridskor (se länk uppe till höger på sidan om sliptips).

Längden på skenan ska, som tumregel, vara samma antal centimeter som din skostorlek plus 3-5 centimeter. Långfärdsskridskor finns i längder mellan ca 38 och 55 centimeter.

Det finns flera olika typer av bindningar. Den enklaste typen består av en kloss framtill och en rem baktill, som du spänner över skon. Det finns också snabbindningar (som på slalomskidor) och bindningar som passar längd- och turåkningspjäxor (SNS och BC). Idag är BC-bindning med lös häl det populäraste!

Fördelen med en mer avancerad bindning är att det blir lättare att sätta på/ta av skon och att den sitter stadigare. Vill du åka fort kan du prova att åka med lös häl om du har BC- eller SNS-bindning.

En viktig detalj för åkningen är att sko sitter både stadigt och rätt på skridskon. Skon ska sitta på skenan, så att foten, från en linje mitt på hälen till mitt emellan stortån och andratån, är placerad längs skenans mittlinje.

Alla åkare har sin individuella stil, varför du kan variera denna grundinställning om du vill prova dig fram.
Hyr gärna eller låna ett par skridskor innan du köper!